Online just nu besökare.

Besökare denna dag.

Om cookies.

 

Avståndsmätning
Fotosida
Färgkarta.
Födelsedagsportal
Länksida
Recept kakor
Recept maträtter
Recept desserter
Recept fiskrätter
Recept pizza
Recept smörgåstårta

Semesterfoto

Senaste nytt!
Shoppingsida
Sven-Åkes Hemsida
Turistinformation
Vilken dag är Du född.
Webbcamsida

Bekämpa Spammen! Klicka hä


Testa Din bredbandshastighet

Pizza.

 

1 Pizza med skinka och ananas

Ingredienser:

Receptet är för 2 port.

1 dl vatten fingervarmt, 0,5 msk olja, 2 krm salt, 0,25 paket jäst, ca 12 g, 2,5 dl vetemjöl, 1 dl krossade tomater, 100 g rökt skinka, 1 dl riven ost, 4 st ananasringar, salt och peppar, oregano

Huvudrätt

Tillagningstid: 21-50 min

Fruktig

Huvudingrediens: Fläskkött

Tillagning:

Degen:

1. Smula ner jästen i en skål.

2. Häll på det fingervarma vattnet

och rör ut jästen så att all jäst löser sig.

3. Häll i salt och olja.

4. Ha i lite mjöl i taget och knåda degen ordentligt.

5. Låt degen jäsa ca 1/-1 timme under en bakduk.

Fyllning:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Riv skinkan på det grova på ett rivjärn.

3. Hacka ananasringarna till små bitar.

4. När pizzadegen jäst färdigt delas degen i två delar. Kavla ut till två

tunna pizzor som man kan lägga på en plåt med bakpapper.

5. Lägg på de krossade tomaterna först. Lägg sen på den rivna osten,

sen skinkan och sist anansbitarna. Krydda med lite salt och peppar och ev. lite oregano.

6. Grädda i ugnen ca 10-15 minuter.

 


2 Pizza med tonfisk och räkor

Ingredienser:

4 port.

0,5 paket jäst, 2,5 dl vatten, 1 krm socker, 0,5 tsk salt, 1 msk olivolja, 0,65 l vetemjöl, 400 g passerade tomater, 200 g riven ost, oregano, rökt skinka, gul lök(ar), tonfisk, oliver, räkor, skalade, strimlad paprika, kronärtskocka/or, salami, champinjoner

Huvudrätt

Tillagningstid: 21-50 min

Lättlagat

Husmanskost

Huvudingrediens: Fläskkött

Italiensk

Tillagning:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olivolja och mjöl. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Låt jäsa under duk

ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda kraftigt. Dela degen i 4 delar. Kavla ut delarna och flytta över till smorda plåtar. Platta ut pizzorna med händerna. Bred tomat på pizzorna och strö över osten. Fördela sedan fyllningen över osten.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Strö över oregano.


3 Fuskpizza med skinka och paprika

Ingredienser:

1 port.

1 st rågkaka, 4 msk tomatsås, 2 skiva(or) skinka, 2 skiva(or) gul paprika, 1 nypa(or) oregano, 0,5 dl ost 12% fett

Huvudrätt

Tillagningstid: Ca 20 min

Huvudingrediens: Fläskkött

Tillagning:

Sätt ugnen på grill, 225 grader.

Bred ut tomatsås på brödet. Strimla skinkan och skär paprikan i skivor. Lägg på detta och strö över oreganooch toppa med mager riven ost.

Grilla pizzan 10-15 minuter.


4 Ovanlig pizza

Portioner: 2 stora runda pizzor

Tid: 60 minuter

Ingredienser:

Deg:

2 dl ljummet vatten, 25 g jäst, 1 tsk salt, 6&endash;7 dl vetemjöl

Fyllning:

500 g renfärs, 1 msk tomatpuré, 2 tsk salt

några varv på pepparkvarnen, 2 medelstora gula lökar, 2 medelstora skalade och, urkärnade tomater, 200 g rotselleri, 1 liten röd chilifrukt, 2 vitlöksklyftor, 1 dl bladpersilja, ? dl färsk timjan eller 3 tsk torkad, 8 cocktailtomater, färsk basilika till garnering

extra tillbehör:

vit getost (chèvre eller caprin)

Sås:

3 dl matyoghurt, 2 msk riven pepparrot, ? tsk örtsalt

Ursprunget är en mager pizza från det turkiska köket.

Blanda fingervarmt vatten med jäst. Tillsätt salt och mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda renfärs, tomatpuré, salt och peppar.

Skär rotsellerin i små tärningar och förväll dem i kokande vatten i 2 minuter, låt kallna.

Finhacka och blanda alla grönsaker och örter utom cocktailtomaterna och tillsätt till färsen, liksom rotsellerin. Blanda väl och ställ kallt en stund. Provstek gärna en klick för att kontrollera sälta och kryddning.

Dela degen i två bitar och kavla ut dem tunt. Lägg på var sin plåt. Fördela fyllningen på pizzorna och bred ut i ett tunt jämnt lager.

Dela småtomaterna i halvor och lägg ovanpå.

Grädda i 15 minuter i den övre delen av ugnen. Kanterna ska ha en gyllengul färg. Garnera den färdiga pizzan med färsk basilika.

Vill man ha ost på blir det godare och mer dekorativt om man lägger getosten som små öar och inte täcker pizzan helt.

Ett alternativ till osten är att servera pizzan med en sås av yoghurt, riven pepparrot och örtsalt.


5 Pizza

Portioner: 4

Tid: 60 minuter

Ingredienser:

1/4 paket jäst (12 g), 2 dl ljummet vatten, 1 tsk strösocker, 1 tsk salt, 1 msk olivolja, 6 dl vetemjöl

Sås:

1 msk olivolja, 1 gul lök, finhackad, 1 vitlöksklyfta, finhackad, 1 tsk rosmarin, 1 burk krossade tomater, 1 msk tomatpuré, 2 tsk strösocker, 1 dl vatten, 1/2 tsk salt

Förslag på fyllningar:

rökt skinka

strimlad chorizo

svarta oliver

strimlad bacon

fetaost

kapris

ananas

konserverad tonfisk

skalade räkor

Avsluta med:

2 dl riven ost, exempelvis cheddar, 1&endash;2 tsk torkad oregano

Den här en enkel enplåtspizza som räcker till fyra personer, eller fler om man äter lite annat till. Den är lättlagad.

Man kan göra i ordning degen på morgonen före jobbet eller på eftermiddagen någon timme innan det ska mysas. Varje fredagsmysare mutar sedan in ett eget stycke av pizzan och väljer vad som ska vara på och hur mycket. En sax är nog det bästa redskapet för att dela upp pizzan när den är färdiggräddad. Degen blir halvtjock och tämligen saftig.

1. Blanda jäst, socker, salt, vatten och olivolja i en skål så att allt löses upp. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda tills det blir en jämn och smidig deg. Låt stå under handduk och jäsa i cirka 30 minuter. Man kan också lösa jästen i kallt vatten, göra i ordning degen och låta den kalljäsa i kylskåp 4&endash;8 timmar.

2. Laga under tiden till tomatsåsen. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök tills bitarna mjuknat och blivit genomskinliga utan att få färg.

3. Tillsätt rosmarin och låt fräsa ytterligare någon minut. Häll i tomatkross, tomatpuré, socker och lite vatten. Låt sjuda utan lock tills såsen blivit ganska tjock och trögflytande. Salta försiktigt, eftersom ingredienserna ovanpå pizzan är så salta. Låt såsen svalna.

4. Sätt ugnen på 275 grader. När degen jäst, knåda den i några minuter, lägg den på en smord ugnsplåt och kavla ut den så att den täcker plåten.

5. Smeta ut tomatsåsen på pizzan. Fördela sedan fyllningsingredienserna efter var och ens smak, på varsin fjärdedel av pizzan. Strö över den rivna osten.

6. Sätt in plåten högt uppe (men inte allra högst) i ugnen när den blivit varm. Låt den bakas i 6-7 minuter. Ta ut. Strö över oregano om ni så vill. Servera.


6 Tonfiskpizza

Portioner: 4

Tid: 1 tim 15 min

Ingredienser:

Deg:

2 ? dl ljummet vatten, ? pkt jäst, 1 tsk salt, ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:

3 msk tomatpuré , 3 msk vatten, 2 msk olivolja

1 burk tonfisk i vatten, ca 200 g, 1 stor röd lök, ca 1 dl svarta oliver, ca 1 tsk oregano, 2 ? dl riven ost , salt och peppar, några nävar rucolasallad.

Rör ut jästen i ljummet vatten. Blanda i salt och så mycket mjöl att degen precis håller ihop, den ska var ganska lös. Låt den jäsa övertäckt i bunke minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Rör ihop tomatpuré, vatten och olja. Skiva löken. Kavla eller tryck ut degen med mjölade fingrar till en stor pizza, ganska tunn och lägg den på en ugnsplåt, smord eller klädd med bakplåtspapper.

Bred ut tomatröran över pizzabottnen. Strö över bitar av avrunnen tonfisk och skivad lök. Lägg på svarta oliver och oregano. Strö över riven ost, lite salt och peppar.

Grädda pizzan 17&endash;20 minuter eller tills den har fått fin färg. Strö över rucolablad. En tomatsallad brukar smaka fint till pizzan.


7 Peruansk pizza

Portioner: 4 portionspizzor eller en stor familjepizza

Tid: 1 timme + 30 minuter

Ingredienser:

Pizzadeg:

25 g jäst (1/2 paket) , 1 1/2 dl vatten, max 37 grader, 1/2 tsk salt , 4 dl vetemjöl

Tomatsås:

500 g passerade tomater , 2 msk tomatpuré , 1 tsk salt , 1 krm malen svartpeppar , 1/2 tsk socker, gärna fruktsocker

Fyllning:

1 gul lök , 100 g färska champinjoner , 1 morot , 1 zucchini , cirka 12 färska spenatblad , 4 dl riven mozzarellaost eller gräddost , 12 svarta oliver

Vitlökssås:

1 1/2 dl gräddfil , 2 msk mjölk , 2 msk majonnäs , 1 vitlöksklyfta , salt och malen vitpeppar

Pizzadeg:

Smula sönder jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten, lite i taget och rör tills jästen löst sig. Blanda samman salt och mjöl och rör ner det i degvätskan, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Jäs till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Dela degen i 4 delar och jäs dem ytterligare 10 minuter.

Tomatsås:

Häll de passerade tomaterna och tomatpurén i en kastrull. Krydda med salt, peppar och socker. Koka upp och sjud i 5 minuter.

Fyllning:

Skala och strimla löken. Fräs den i lite matfett så att den blir mjuk, men inte tar färg. Ansa och skiva champinjonerna. Fräs även dem helt kort. Skala moroten och riv den och zucchinin grovt. Dra loss bladnerven från spenatbladen och riv bladen i mindre bitar.

Vitlökssås:

Blanda samman gräddfil, mjölk och majonnäs. Pressa i vitlöksklyftan och krydda med salt och peppar.

Gör pizzan så här:

Sätt ugnen på 275 grader. Låt bakplåten bli het i ugnen. Kavla ut en stor eller fyra små pizzabottnar på bakplåtspapper. Täck med ett tunt lager tomatsås.

Spara resten av tomatsåsen att servera bredvid. Fördela lök, svamp, morot, zucchini och spenat över tomatsåsen. Täck med riven ost och avsluta med svarta oliver.

Dra över bakplåtspapperet med pizzan till den heta plåten och ställ snabbt in den i ugnen. Grädda tills osten smält och kanten på pizzan fått fin färg. Det tar oftast inte mer än 5 minuter i så het ugn.

Servera pizzan genast tillsammans med såserna och en skål torkad oregano att smula över.


Copyright © Berit Andersson 2006-2017.  

 

 

ban

 

Click for Malmo Sturup, Sweden Forecast

6